Η επιστήμη ακόμα και σήμερα, δεν έχει ξεκαθαρίσει την ακριβή φύση της καταναγκαστικής χρήσης των ναρκωτικών ουσιών. Υπάρχει διαφωνία ακόμα και για τον ορισμό της, αν δηλαδή ονομάζεται εξάρτηση, εθισμός, τοξικομανία, ναρκομανία ή δεκάδες άλλες ονομασίες. Από την άλλη  είναι αρκετά σαφές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που καταλήγουν να είναι συστηματικοί χρήστες ναρκωτικών ουσιών, έρχονται αντιμέτωποι με μια πληθώρα προβλημάτων, ψυχολογικής, σωματικής, κοινωνικής ή οικονομικής φύσης  ανάλογα με το άτομο και το περιβάλλον του.

Ποιους αφορά

Αν  έχετε απορία ή ανησυχείτε για την δική χρήση σας ή κάποιου δικού σας, το παρακάτω  ερωτηματολόγιο πιθανόν να σας βοηθήσει.

Ακόμα για τα οπιούχα
Μια γενική κατηγορία ναρκωτικών ουσιών που είναι παράγωγα του οπίου, όπως η ηρωίνη, η μορφίνη η κωδείνη και άλλα. Μαζί με το αλκοόλ, τον καπνό και την κάνναβη, θεωρούνται από τα πλέον διαδεδομένα ναρκωτικά.

Σαν σημάδια εξάρτησης από τα οπιούχα αναφέρεται το στερητικό σύνδρομο, που μπορεί να εκφράζεται με υπερβολική ή/και παράλογη εφίδρωση, νευρικούς σπασμούς, εμετούς, διάρροιες, ρινική καταρροή, και σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις ανατριχίλες, χασμουρητά και σχετική υποτονικότητα. Σε ψυχολογικό επίπεδο τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της κατάθλιψης με μειωμένη όρεξη, άγχος, απάθεια,  αϋπνία, και τάση για απομόνωση.

Κοκαΐνη και Αμφεταμίνες
Ανήκουν στην κατηγορία των διεγερτικών και ενώ και οι δύο ουσίες τον  περασμένο αιώνα αρχικά καλωσορίστηκαν με ενθουσιασμό από την επιστήμη και τους καταναλωτές και θεωρήθηκαν φάρμακο για άλλες παθήσεις, τα προβλήματα που συνδέονται με την χρόνια χρήση τους έγινα ορατά σχετικά σύντομα. Παραδείγματος χάρη ο Sigmund Freud υποστήριξε τη χρήση της κοκαΐνης σαν θεραπεία για την εξάρτηση στην μορφίνη. Μετά από επαναλαμβανόμενες αποτυχίες, μεταξύ άλλων και τον θάνατο ενός φίλου, αναγκάστηκε  να παραδεχτεί το λάθος του.  Σήμερα είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι πρόκειται για ουσίες που είναι ισχυρότατα εθιστικές, και αρκετά ζημιογόνες για τον οργανισμό.

Θεραπευτικό πρόγραμμα

Επιστροφή Στο ΚΕΝΤΡΟ
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ ή κλείστε ραντεβού στο 210 9249225.


Print Friendly, PDF & Email