Ο καπνός είναι ένα από τα πλέον κοινωνικά αποδεκτά ναρκωτικά. Αν και για πάρα πολλά χρόνια το κάπνισμα είχε την ευλογία των πολιτικών, της εκκλησίας, ακόμα και της ιατρικής κοινότητας, τις τελευταίες δεκαετίες αυτή η στάση έχει αρχίσει να αλλάζει. Πρόσφατες έρευνες στις ΗΠΑ δείχνουν ότι ενώ αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που σταματάνε το κάπνισμα, διατηρείται ένα ποσοστό ανθρώπων που απλά δεν μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα. Πιθανολογείται ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας κάποιας ψυχιατρικής διαταραχής. Επίσης πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι  αν βασικό κριτήριο για να θεωρηθεί μια συμπεριφορά εξαρτημένη είναι η αδυναμία του ατόμου να σταματήσει παρόλο που το επιθυμεί. Βάσει αυτού ο καπνός πρέπει να είναι μια εξαιρετικά εξαρτησιογόνα ουσία εφόσον όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μία εξαιρετικά μεγάλη μερίδα καπνιστών θέλουν να σταματήσουν αλλά δεν πιστεύουν ότι μπορούν.

Μερικές πληροφορίες για το κάπνισμα

Μέσα σε κάθε τσιγάρο υπάρχουν 43 καρκινογόνες ουσίες και 400 άλλες τοξίνες που τις βρίσκουμε στο βερνίκι ξύλου, στα διάφορα αφαιρετικά στιλβωτικών ουσιών και στο δηλητήριο για ποντίκια. Ο καρκίνος των πνευμόνων σε ποσοστό 90% προκαλείται από το κάπνισμα. Επίσης 30% θανάτων από αυτόν τον καρκίνο συνδέεται με το κάπνισμα. Ακόμα και 10 με 15 χρόνια από την στιγμή που σταματάς το κάπνισμα υπάρχει κίνδυνος για καρκίνο στους πνεύμονες. Ο καρκίνος του στόματος, των νεφρών, του στομάχου, του οισοφάγου, του λάρυγγα, κ.α. συνδέονται και αυτοί με το κάπνισμα. Άλλες παθήσεις σχετικές με το κάπνισμα είναι η βρογχίτιδα και το εμφύσημα. Τέλος, οι καπνιστές έχουν χειρότερη φυσική κατάσταση, και μικρότερη μέση διάρκεια ζωής από τους μη καπνιστές.

Η θέληση από μόνη της δεν είναι αρκετή. Αν θέλεις βοήθεια για να σταματήσεις το κάπνισμα, τότε ίσως μπορούμε να βοηθήσουμε.

Θεραπευτικό πρόγραμμα

Επιστροφή Στο ΚΕΝΤΡΟ
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ ή κλείστε ραντεβού στο 210 9249225.


Print Friendly, PDF & Email